Casablanca (1942)

Post adaugat in [ Romantic ]

Am revazut Casablanca, a fost a doua oara cand l-am vazut cap-coada dar l-am mai prins de cateva ori si pe la televizor deja inceput.
O spun din capul locului, eu cred ca filmul Casablanca este putin supraevaluat, ma refer aici la titluri de genul “cel mai bun scenariu din toate timpurile“, “cel mai bun film romantic“, titluri pe care le gasesti mai mereu cand vine vorba despre film.
Stiti cum e, fiecare are dreptul la parerea lui, mai ales daca incearca sa si argumenteze. Sunt atatea filme cu scenarii foarte bune (The Godfather, Pulp Fiction, Schindler’s List, Rain Man, Taxi Driver, Braveheart, etc) incat nu-mi este greu sa gasesc un scenariu mai bun decat cel din Casablanca (din punctul meu de vedere).
Casablanca pe langa un scenariu bun are insa multe alte lucruri impresionante, in primul rand perioada in care este facut filmul, anul 1942, sa faci un film despre al Doilea Razboi Mondial in timpul razboiului este ceva impresionant.
Prestatia actorilor este foarte buna, de fiecare data cand am revazut filmul am fost incantat, toti actorii joaca bine, neamtul Major Strasser (Conrad Veidt) este neamt si in natie si in prestatie, pianistul Sam (Dooley Wilson) este atat de autentic ca pianist chiar daca in viata reala era tobosar, capitanul francezilor Renault (Claude Rains) glumet si supus nemtilor dar profitor pana in maduva oaselor, un rol bun face si luptatorul ceh Victor Laszlo (Paul Henreid) iar despre rolurile principale pot spune sunt interpretate fara cusur, carismaticul Humphrey Bogart si frumoasa Ingrid Bergman s-au potrivit ca o manusa celor doua roluri, Rick Blaine si Ilsa Lund.
Povestea filmului cred ca o stiti majoritatea. Rick Blaine (Humphrey Bogart) o persoana importanta in orasul marocan Casablanca, de origine american si care detine un local renumit, reuseste sa puna mana pe doua acte care faceau posibila plecarea a doua persoane cu avionul spre Lisabona si de acolo spre destinatia finala si visul miilor de refugiati, America.
Rick afla ca femeia dupa care inca sufera si alaturi de care petrecuse clipe frumoase in Paris, Ilsa Lund (Ingrid Bergman), a sosit in Casablanca, insa nu singura, este insotita de sotul ei, Victor Laszlo (Paul Henreid), un cunoscut luptator impotriva nazistilor.
Ramane ca Rick sa aleaga intre dragostea lui pentru Ilsa sau sa o ajute pe ea si pe sotul ei. Macar acum poate sa decida el.

Voteaza acest post:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din maxim 5)
Loading...
Popularitate: 2,305 afisari

Adauga Comentariu

Close