Taxi Driver (1976)

Post adaugat in [ Thriller ]

Taxi Driver nu este primul film pentru cei care au participat la proiect, insa, putem spune ca pentru Jodie Foster, Cybill Shepherd, Robert De Niro si chiar Martin Scorsese este cu adevarat inceputul spre o cariera consacrata, chiar daca Scorsese si de Niro mai lucrasera impreuna la filmul Street Scenes.

In Taxi Driver accentul este pus pe disperarea de a scapa de singuratate a tanarului de 26 de ani, Travis Bickle (Robert De Niro), fost militar si participant la razboiul din Vietnam.
Putin paradoxal la film este ca singuratatea pe care este centrata povestea psihologica, este a unui sofer de taxi, unul care noapte de noapte intra in contact cu viata de noapte a New York-ului, unul care accepta comenzi din orice cartier si ia pe oricine in masina. Si totusi viata lui este lipsita de scop si cauza, singuratatea este partenera nelipsita din viata lui.

Filmul incepe cu o tenta cenusie, prin parbrizul taxiului lui Travis vedem un New York dezolant, cu abur iesind din canalizari, hidranturi sparte si trotuare pline cu drogati, femei usoare si proxeneti. Travis face parte din aceasta viata, prima data nepasator, accepta orice comanda si accepta monotonia, spera ca turele de noapte pe taxi sa-l faca sa doarma ziua, dar nu era asa, se faceau zeci si zeci de ore nedormite. Atunci cand o intalneste pe Betsy (Cybill Shepherd) care lucreaza pentru canditatul la presedentie senatorului Palantine, viata lui Travis incepe sa se schimbe. Ori din iubire, ori din dorinta pentru o altfel de viata, Travis se agata cu disperare de relatia cu Betsy, insa scenariul este neiertator, la ideea ca intre doua clase sociale atat de diferite poate sa existe o legatura sentimentala primim un NU categoric. Lovitura primita de Travis la esuarea inceputului de relatie cu Betsy pare sa aibe efecte secundare, se vede acest lucru atunci cand, peste cateva zile, in masina se urca prostituata Iris (Jodie Foster), chiar daca nu face nici un gest cand aceasta este scoasa din masina de catre proxenetul Sport, pastreaza bancnota mototolita primita de la acesta, o patreaza ca pe un simbol al mizeriei.
Este momentul in care Travis trebuie sa ia o decizie in legatura cu viata lui, bantuirea cinematografelor pornografice pentru a cauta diversitatea nu mai este de ajuns, vrea sa faca ceva mai mult, incepe sa se antreneze, sa isi protezeze corpul fata de alimentatia nesanatoasa, cumpara arme si invata sa traga cu ele.
Pana la final avem de primit un raspuns la problema lui Travis, pus in fata mai multor situatii din care trebuie sa aleaga. Sa devina asasinul lui Palantine sau sa fie cel care o scapa pe Iris din mainile proxenetilor si sa-i ofere sansa unei alte vieti.
Oare, sa nu aibe curajul sa faca nimic si sa ramana acelasi personaj care traieste in singuratate?

Voteaza acest post:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 voturi, media: 4.17 din maxim 5)
Loading...
Popularitate: 2,591 afisari

Un comentariu on “Taxi Driver (1976)”

Trackbacks

  1. Taxi Driver (1976) Soferul de taxi | FilmeMoca.Info

Adauga Comentariu

Close