Filmul sau cartea?

Post adaugat in [ Stiri ]

Poate nu o data vi s-a pus intrebarea ce ati alege intre a citi o carte sau a vedea la televizor ecranizarea ei. Este o dilema pe care cei mai multi o rezolvam, alegand varianta cea mai simpla: daca avem mult timp liber la dispozitie citim, daca nu, preferam cele 2 ore unde ne este rezumata intreaga carte.

Care sunt avantajele si dezavantajele ecranizarii unor carti ? Dezavantajele sunt indeosebi axate pe partea de cultura, vocabular si cunostinte. Sansele de a ne imbogati vocabularul si de a ne transpune in pielea personajelor sunt mult mai mici atunci cand vedem filmul decat momentele in care rasfoim cartea si savuram fiecare replica si descriere. Avantajele? Timpul si banii pe care ii castigam vazand filmul, cat si comoditatea pe care ne-o ofera.

Un alt avantaj ar fi acela de a fi inteles de catre o anumita clasa sociala. Spre exemplu, cartile romanesti a caror tema o constituie satul romanesc sunt intelese cu greutate de catre cei care le citesc si nu au luat contact cu viata in mediul rural. Astfel, filmul le usureaza intelegerea prin prezentarea directa a satului romanesc.

In ceea ce ma priveste, prefer cartile, mereu ramanand dezamagita de ecranizarea filmului, intrucat pasajele care mie mi se par importante si de mare finete in carte sunt prezentate succint sau chiar deloc pe parcursul filmului. Ultima carte citita care mi-a placut foarte mult, dar a carei ecranizare m-a dezamagit a fost Razboi si Pace.

Voteaza acest post:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 voturi, media: 4.40 din maxim 5)
Loading...
Popularitate: 4,226 afisari

10 comentarii on “Filmul sau cartea?”

 • 18 May, 2010, 21:54

  Cartea intotdeauna ! Filmele bune au fost intotdeauna facute dupa carti si nu invers. 

 • 18 May, 2010, 21:57

  Apropo de ecranizare, ultimul film care l-am vazut dupa o carte a fost “Cel mai iubit dintre pamanteni” si nu mi s-a parut sa aiba vreo legatura cu filmul.

 • alex
  22 May, 2010, 20:46

  Film de toata jena…parerea mea…

 • 11 June, 2010, 12:25

  Filmele sunt inspirate din carti si fiecare director, la un moment dat, deviaza de la povestea initiala a carti..

 • 21 June, 2010, 23:00

  pasiunea pentru citit este pe cale de dispariţie…din păcate!!!
  niciodată o ecranizare nu poate surpinde toate amănuntele descrise de autor într-o carte!!!

 • Simona
  10 August, 2010, 12:57

  Mai intai cartea si apoi filmul, este foarte adevarat ca s-ar putea sa nu va mai placa filmul, dar e de inteles, in doua orenu poti cuprinde cateva sute de pagini. Ceea ce ma deranjeaza pe mine este atunci cand sirul evenimentelor este schimbat radical.

 • 5 October, 2010, 18:32

  cartea pt ca filmul poate lasa de multe ori de dorit

 • 16 October, 2010, 15:44

  la răscurce de vânturi, pe lângă carte, filmul pare un total eșec.

 • 13 November, 2010, 0:54

  100% Cartea!

 • kukri
  28 January, 2011, 20:13

  Mere cu pere! Ambele sunt fructe dar… sunt uimit cum aceasta intrebare inca persista. Cred ca este de fapt unda creata de piatra aruncata de un idiot. Inainte de a ne erija in detinatorul unei pareri de nezdruncinat, gen: “cartea, 100%”, desi poate parea ridicol de banal indemnul meu, cautati in Dex sau orice alt dictionar, explicativ sau nu, care este definitia cartii si care este definitia filmului. Va las sa o descoperiti singuri. Au fost filme care m-au trimis cu mare interes la carte, precum si cartile care m-au facut sa astept ecranizarea. Nu poate fi vorba decat de extaz, atunci cand am intalnit o idee regizorala foarte apropiata de imaginatia mea citind cartea. Daca nu, asta e, nu putem fiecare sa steptam o ecranizare dupa imaginatia si perceptia fiecaruia. Apreciati, cei care au nevoie, ca ultimile mele fraze v-au usurat un pic efortul academic de a descoperi definitiile genului. Urmatorul pas, este intelegerea lor, apoi acceptarea, apoi…

Adauga Comentariu

Close